Karppaamisesta
Karppaaja laihtui 20 kiloa kuudessa viikossa! Toinen karppaaja pisti vielä paremmaksi ja laihtui kokonaista 35 kiloa muutamassa kuukaudessa! Molemmat syövät paremmin kuin koskaan. Eli enemmän lihaa ja voita. Ihan siis tosi paljon ja paljon enemmän kuin Pekka Puska sallisi.
Niin ja kaloreilla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa.
Mukamas. Tokkopa nyt kuitenkaan. Mietitäänpäs nyt hetki.
Karppaajat ovat yleensä normaalimittaisia eli noin 175 cm pitkiä. 135 kiloisessa 175 senttisessä on aika tuhdisti ylipainoa. Painon ylläpitäminen vaatii jatkuvaa syömistä: luultavasti karppaaja on syönyt pitsoja, piirakoita, leivoksia, pullaa yms. Monta kertaa päivässä, joka päivä. Kaljaakin on tullut juotua. Liikuntakin on jäänyt, koska lihakset surkastuneet ja kunto romahtanut. Autolla pääsee, jos siihen pääsee.
Läskiä on kertynyt, koska on tullut syötyä ihan hirmuisesti yli tarpeen. Nälänhallinta on kadonnut kokonaan. Syömisestä on tullut pakkotahtinen tapa, liki elämän tarkoitus. Paino nousee aina vaan!
135 kiloinen päättää ryhtyä karppaamaan. Hän jättää syömättä pitsat, pullat, piirakat, leivokset. Oluet hän jättää juomatta. Hän ryhtyy syömään 3 kertaa päivässä lihaa ja kasviksia.
Onko jotenkin yllätys, että paino putoaa nopeasti? Onko yllätys, että veriarvotkin usein paranevat? Miten voisikaan käydä jotenkin muuten, kun päivittäisen ruuan kokonaisenergia putoaa radikaalisti? Rasvaakin tulee syötyä paljon vähemmän. Kolmella aterialla ei kovin paljon rasvaa jaksa syödä - ei ainakaan verrattuna aiempaan mässytykseen.
135 kiloinen alkaa siis laihtua nopeasi. Saa vähemmän energia kuin kuluttaa. Energiavajeen kattamiseksi kroppa polttaa rasvoja. 135 kiloinen on pian paljon kevyempi. Saattaa lähteä lenkille, mikä lisää kulutusta ja paino jatkaa laskuaan.
Entäs kalorit? Mihin muualle rasvan sisältämä energia voisi häipyä kuin lämpönä taivaan tuuliin? Eihän rasva mitenkään muutoin voi kropasta poistua. Eikä rasvaa levossa pala enempää. Jos palaisi, karppaajalla olisi koko ajan kuumetta. Vai ovatko karppaajat kumonneet termodynamiikan lait? Häh?
Lyhyesti: karppaajat laihtuvat, koska saatuaan tolkun syömiseensä syävät vähemmän kuin kuluttavat.
![]() |
| Karppaaja |
Mukamas. Tokkopa nyt kuitenkaan. Mietitäänpäs nyt hetki.
Karppaajat ovat yleensä normaalimittaisia eli noin 175 cm pitkiä. 135 kiloisessa 175 senttisessä on aika tuhdisti ylipainoa. Painon ylläpitäminen vaatii jatkuvaa syömistä: luultavasti karppaaja on syönyt pitsoja, piirakoita, leivoksia, pullaa yms. Monta kertaa päivässä, joka päivä. Kaljaakin on tullut juotua. Liikuntakin on jäänyt, koska lihakset surkastuneet ja kunto romahtanut. Autolla pääsee, jos siihen pääsee.
Läskiä on kertynyt, koska on tullut syötyä ihan hirmuisesti yli tarpeen. Nälänhallinta on kadonnut kokonaan. Syömisestä on tullut pakkotahtinen tapa, liki elämän tarkoitus. Paino nousee aina vaan!
135 kiloinen päättää ryhtyä karppaamaan. Hän jättää syömättä pitsat, pullat, piirakat, leivokset. Oluet hän jättää juomatta. Hän ryhtyy syömään 3 kertaa päivässä lihaa ja kasviksia.
Onko jotenkin yllätys, että paino putoaa nopeasti? Onko yllätys, että veriarvotkin usein paranevat? Miten voisikaan käydä jotenkin muuten, kun päivittäisen ruuan kokonaisenergia putoaa radikaalisti? Rasvaakin tulee syötyä paljon vähemmän. Kolmella aterialla ei kovin paljon rasvaa jaksa syödä - ei ainakaan verrattuna aiempaan mässytykseen.
135 kiloinen alkaa siis laihtua nopeasi. Saa vähemmän energia kuin kuluttaa. Energiavajeen kattamiseksi kroppa polttaa rasvoja. 135 kiloinen on pian paljon kevyempi. Saattaa lähteä lenkille, mikä lisää kulutusta ja paino jatkaa laskuaan.
Entäs kalorit? Mihin muualle rasvan sisältämä energia voisi häipyä kuin lämpönä taivaan tuuliin? Eihän rasva mitenkään muutoin voi kropasta poistua. Eikä rasvaa levossa pala enempää. Jos palaisi, karppaajalla olisi koko ajan kuumetta. Vai ovatko karppaajat kumonneet termodynamiikan lait? Häh?
Lyhyesti: karppaajat laihtuvat, koska saatuaan tolkun syömiseensä syävät vähemmän kuin kuluttavat.

Kommentit