Koronapäiväkirja #30, sunnuntai 19.4.2020

Luin aamulla uutisia. NYT:n mukaan ihmiset syövät terveellisemmin poikkeustilan aikana kuin ennen sitä. Tutkimusten mukaan kotona tehty ruoka on tarveellisempää kuin ravintolassa syöty tai ravintolasta kotiin tilattu. Kotona tehtyä ruokaa myös syödään pienempiä määriä.

Samaan aikaan NYT:n mukaan valmisroskaruuan, naposteltavien ja muun sellaisen menekki on kasvanut, mutta ilmeisen tilapäisesti. Ihmiset pelästyivät rajoitusten alkaessa ja ostivat kaupoista helposti syötävää ja mielialaa parantavaa ruokaa.
Girona, 2018, Jubbe ja minä

En ihmettele. Tein itsekin samoin. Maaliskuun alussa kävi selväksi, että Suomessakin on edessä poikkeustila ja että virusta on syytä vältellä vähentämällä muun muassa kaupassa käymistä. Aloin hankkia kotivaraa eli ruokavarastoja himaan. Ensimmäisenä ostin paljon säilykkeitä, riisiä, pähkinöitä ja suklaata. Tuumin, että syön sitten vaikka vain riisiä ja tonnikalaa, sitähän on helppoa valmistaa riisinkeittimellä.

Sitten kävi juuri niinkuin em. artikkeleissa. Yhtäkkiä aloimmekin kokata kokonaisia aterioita, tonnikalapurkit ja muut ennen poikkeustilan alkamista hankkimani ovat jääneet kaappiin odottamaan hetkeä, jolloin tuoreita kasviksia ja vihanneksia ei ole kokattavaksi. Suklaat kyllä söimme aivan liian nopeasti vaikka pyrimmekin suklaata säännöstelemään. Ilmeisesti viisainta olisi viedä suklaat kellariin, josta niiden hakeminen edellyttää neljän kerroksen porraskävelyä ja käsien pesemistä 20 sekunnin ajan.

Huomenna teemme taas tilauksen K-kaupan verkkoruokakauppaan. Paljon kasviksia tilaamme: parsaa, parsakaalia, ruusukaalia, kukkakaalia, perunoita, päärynöitä. Tilannemme ensin viikolla myös yllätyslaatikolliset kasviksia ja hedelmiä Vihannespörssistä.

Muutoin päivä on mennyt mukavasti. Nukuin 10.30 asti, lueskelin, kirjoittelin, kävin 2 tunnin pyörälenkillä. Söimme erinomaista paprikaporkkanatofucurryä täysjyväriisin kera. Jälkiruuaksi tuoretta ananasta. Kohta telkkarista Karppi-sarja ja sitten lueskelua ja aikaisin nukkumaan. Huomenna näet on heti aamusta työkokous!

Hyvä viikko ollut. Joku sosiologi kertoi HS:ssa, että  uuteen tilanteeseen sopetuminen kestää 4-5 viikkoa. Nyt on sen verran jo poikkeustilaa takana. Olen täysin sopeutunut. Kyllä näin voisin vielä vaikka puoli vuottaa jatkaa, jos vain ulkoilua ei kielletä tai estetä.

Genova, 2019

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Ihminen sopeutuu nopeasti mihin vain tarvittaessa. Dostojevski tämän kertoi oltuaan 4 vuotta Siperiassa; kirja on nyt monitorin alla tukena kotitoimistossa joten en voi katsoa tarkkaa siteerausta. Armeijassa muistaaksi vitutus häipyi kuukaudessa parissa, sen jälkeen oli ihan OK. Silloin tosin eristyksen tarkka kesto oli etukäteen tiedossa, eli oli toivoa tulevasta. Toista se oli iso-isällä joka oli vuosia Kannaksella. Tosin nyt kun on lukenut Kansallisarkistosta sotapäiväkirjoja niin eipä sielläkään sen paskemmin mennyt. Eli kaikkeen tottuu.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Velkavaalit - missä arvot?

TOP-5 lyhyttä pyöräretkeä Roihuvuoresta ja Itä-Helsingistä

Kaikki Helsingin kadut, aukiot etc